LAKTOFERYNA – pigułka na odporność? Dlaczego tak ważne dla zdrowia dziecka jest karmienie piersią?

Laktoferyna jest aktywnym białkiem występującym w mleku kobiecym, w największej ilości w siarze. Dlatego jeśli Twoje dziecko z jakiegoś powodu nie będzie karmione naturalnie, warto włączyć do suplementacji właśnie laktoferynę.

Dlaczego laktoferyna jest tak ważnym składnikiem, nie tylko dla dziecka?

Jest naturalnym immunomodulatorem – wpływa na działanie układu immunologicznego.

Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze – będzie miała duży wpływ na wspomaganie odporności.

Zwiększa wzrost bakterii z rodzaju Bifidobacterium z jelicie, które nawiasem mówiąc są częściej w niedoborze niż Lactobacillusy, a równocześnie hamuje wzrost bakterii patogennych.

Wpływa na wzrost enterocytów (komórek jelitowych) – może wspierać w naturalny sposób rozwój jelit. Można przemyśleć jej podawanie u osób z chorobami jelit. W badaniach zapobiega martwiczemu zapaleniu jelit, które jest częste u wcześniaków.

Dodatkowo zapobiega sepsie o późnym początku u noworodków z bardzo niską masą urodzeniową – jako monoterapia lub stosowana w połączeniu ze szczepem LGG (np. dicoflor).

Zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową (np. stymuluje wydzielanie laktazy, enzymu rozkładającego laktozę).

Może być stosowania podczas eradykacji Helicobacter Pylorii (bakteria wywołująca stan zapalny żołądka, dwunastnicy oraz ich owrzodzenie). Może poprawić jej wyniki oraz zmniejszyć skutki uboczne leczenia.

Jest świetnym rozwiązaniem w anemii związanej z niedoborami żelaza (czasami lepiej niż stosowanie suplementacji samym żelazem, która ma dużo skutków ubocznych). Podczas 30-dniowej suplementacji laktoferyny wyraźnie zwiększa się ilość czerwonych krwinek, hemoglobiny, żelaza i ferrytyny w surowicy.

Praktycznie rzecz ujmując – suplementację można rozważyć jeśli dziecko nie może być karmione piersią, mamy niską odporność, często chorujemy, gdy mamy problemy z układem pokarmowym (bóle w żołądku, nadżerki, stwierdzony przerost Helicobacter Pylorii, stany zapalne jelit), w przypadku nietolerancji pokarmowych, czy w przypadku niedoborów żelaza, które mogą objawiać się osłabieniem, zawrotami głowy, wypadaniem włosów, kiepską płytką paznokcia czy kiepskim wyglądem skóry.

Post ma charakter wyłącznie informacyjny.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *